Päätin kirjoittaa muistiin Nopsan kuulumisia nyt kun sillä on todettu perineaalityrä ja asiasta ei löydy netistä paljoakaan kokemuksia. Onneksi löysin blogikirjoituksen Ensimmäinen perineaalityrä-leikkaus .. ...ja sitä kautta kuulumisia jatkosta.
Nopsalla on ollut ulostamisvaikeuksia jo useampia kuukausia. Heli kiinnitti niihin enemmän huomiota ollessaan sen kanssa kesällä agilitykisaretkellä. Nopsa Bingis Bolt on tammikuun lopulla 10-vuotta täyttävä ensimmäisen sukupolven roturisteytys-kromfohrländer. Sen isä oli musta keskikokoinen villakoira ja äiti kromfohrländer. Se on perusterve säännöllisesti hoopersia (minun kanssani) ja agilityä treenaava ja kisoissa käyvä (Helin kanssa) kastroimaton uros.
Kävin sen kanssa ensimmäisen kerran lääkärissä 15.11.2022, jolloin eläinlääkäri kirjoitti:
Nopsa tuli käymään eläinlääkärin vastaanotolla ummetuksen takia. Ummetukseen kotona kokeiltu psylliumia, joka on auttanut. Nopsa harrastaa säännöllisesti agilityä.
Yleistutkimuksessa Nopsa on erittäin hyvävointisen oloinen. Ei normaalista poikkeavaa. Paino 10,8 kg. Rektaalitutkimuksessa peräsuolessa kiinteä, kovahko kakkapallero, joka on liimaantunut kiinni nahkeaan suoleen. Anaalirauhaset siistit. Eturauhanen ei turvonnut tai aristava. Ei epänormaaleja rakenteita perineaalialueella (esim. ei perineaalityrää). Peräsuoli ei tunnu laajentuneelta.
Kokeillaan ensin oireenmukaista hoitoa:
Levolac 670 Mg/Ml 2,4 ml enintään kolme kertaa päivässä n. viikon ajan.
- mikäli kakka tällä annoksella edelleen kovaa, voidaan
annosta nostaa kaksinkertaiseksi (annosta ei tarvitse heti kaksinkertaistaa,
vaan esim. 2 – 3 vaiheessa).
- mikäli kakka on liian löysää, annosta pienennetään
- nahkean suolen takia suositellaan nesteen lisäämistä ruoan
sekaan
- viikon käytön jälkeen voidaan kokeilla lääkkeestä
luopumista asteittain
Mikäli ummetusoireet jatkuvat, suositellaan laajempia
verinäytteitä sisäelinsairauksien poissulkemiseksi.
2.1.2023 kirjoitin Bingis villänderit Facebook-ryhmään:
Nopsalla jatkuvat oireet siten, että varsinkin aamuisin se yrittää kakata 1 – 3 kertaa ennen kuin saa mitään ulos. Ulos tuleva tavara on kuitenkin pehmeää ja aina se ei tule ulos pyöreänä pötkylänä vaan joskus litteänä. Treeni- ja kisapäivinä sekä parin tunnin vapaana juosten tehtävillä lenkeillä hyvien kavereiden kanssa se ulostaa huomattavan useita kertoja pieniä määriä kerrallaan tai jopa niin, että yrittää ulostaa, mutta mitään ei tule tai tulee pieni tippa ”nestettä”.
Nopsa syö kaksi kertaa päivässä (aamulla huonommin –
vähemmän) Royal Canin minikoirien nappulaa, joihin sekoitan vettä ja Oscar
kana, kalkkuna, kasvis raakalihapullia ja lisään Laktufarm liuosta, jota
vahingossa ostin Levolacin sijaan.
Päätin viedä Nopsan Helin painostuksesta uusiin eläinlääkärin tutkimuksiin.
9.1.2023 eläinlääkäri kirjoitti:
Nopsa on yleiskunnoltaan hoikka, kuntoluokka 3/9. Tutkitaan kuonokopan kanssa. Pinnalliset imusolmukkeet normaalit. Sydän- ja keuhkokuuntelussa ei poikkeavaa. Vatsa pehmeä, aristamaton. Kivekset symmetriset. Peräsuolen loppuosaan pakkautunut pehmeää ulostetta ja peräsuoli laajentunut erityisesti oikealle, anaalirauhasissa vähäinen määrä norm eritettä, eturauhanen aristamaton.
Nopsalta otettiin verinäytteet, joista tutkittiin perusveriarvoja: verenkuva-, maksa-, ja munuaisarvot, verensokeri, proteiinit ja elektrolyytit. Arvoissa ei todettu merkittäviä muutoksia.
Oireet ja löydökset sopivat perineaalityrään. Ulostamisen helpottamiseksi laktuloosia / Levolacia voi edelleen antaa 5-10 ml 2 kertaa päivässä. Jos uloste on liian löysää, niin annosta vähennetään. Ensisijaisena hoitona suositellaan tyrän kirurgista korjausta ja kastraatiota.
-------
Tuo kuonokopan kanssa tutkiminen on meillä sellainen merkki Nopsalle, että nyt tehdään jotakin "ei niin kivaa". Heli esim. nyppii Nopsan ilman kuonokoppaa, mutta korvat ja anaalirauhaset puhdistetaan kuonokopan kanssa ja Nopsa tyytyy kohtaloonsa. Nytkin tutkiminen sujui hyvin vaikka peräpäätä tuli tunnustelemaan toinenkin lääkäri.
Verikokeen otti hoitaja ja Nopsan pitelijäksi siirtyi Heli. Uutta näytteenotossa oli se, että hoitaja suihkutti puudutusainetta Nopsan jalkaan ennen kuin aloitti neulalla verinäytteen ottamisen kahteen putkiloon. Aine oli kuulemma samaa ainetta, jota käytetään ihmisillä suun alueen puuduttamiseen. Tämäkin toimenpide sujui paljon rauhallisemmin, kuin olin etukäteen aavistellut.
Helin ottama salakuva |
------
Kotiutusohjeissa kerrotaan:
PERINEAALITYRÄ
Perineaalityrä syntyy peräsuolen sivuille lantioluun ja
peräaukon väliin. Perineaalityrän taustalla on peräpään alueen lihasheikkous. Peräsuoli veltostuu ja laajenee juuri ennen
peräaukkoa siten, että ulostemassaa alkaa kertyä suoleen eikä koira pysty tyhjentämään suolta normaalisti.
Lihasheikkouteen vaikuttavina tekijöinä ovat mm. uroshormonit (perineaalityrä esiintyy lähes yksinomaan uroksilla),
pinnistely ulostamisen yhteydessä (syynä ummetus, eturauhasvaivat, peräsuolen laajentuma, perianaalitulehdus,
anaalirauhasten tulehdus, ripuli) sekä synnynnäinen tai hankittu lihasheikkous.
Urokset ovat tavallisesti jo lähes 10 vuotta vanhoja, kun
tyrä on kehittynyt niin suureksi, että se alkaa vakavammin oireilla. Tavallisin oire on ulostusvaikeus. Vaikeammissa
tapauksissa tyrä kehittyy molemmille puolille peräaukkoa ja tyräpussiin saattaa valahtaa vatsaontelon elimiä, suolistoa,
rasvakudosta ja jopa virtsarakko.
Perineaalityrä voidaan korjata leikkauksella. Mitä varhaisemmassa vaiheessa leikkaus tehdään, sitä paremmat ovat tulokset. Kastraatioleikkaus liitetään usein tyrän korjausleikkaukseen, koska kastroidulla koiralla tyrän uusiutumisriski vähenee.
Leikkauksesta huolimatta tyrän uusiutumisriski on kohtalainen. Mahdollisia leikkauskomplikaatioita ovat leikkausalueen infektiot, nesteen kertyminen leikkausalueelle, (yleensä väliaikainen) ulosteen pidätyskyvyttömyys, pakonomainen ulostustarve ja virtsan tiputtelu. Harvinainen, mutta mahdollinen komplikaatio on myös iskiashermovamma.
------
Netistä löytyi luettavaa vuodelta 2017 Anna Ylhäisen
ELÄINLÄÄKETIETEEN LISENSIAATIN TUTKIELMA
HELSINGIN YLIOPISTO, ELÄINLÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA
Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto Pieneläinkirurgia
--------
Nopsalle on nyt varattu leikkausaika keskiviikoksi 11.1.2023 klo 10:20. Odottelemme sitä rauhallisin mielin, mutta jos teillä on kokemuksia vastaavasta leikkauksesta niin olisi mukavaa lukea kokemuksista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti