tiistaina, tammikuuta 24, 2023

Nopsan toipuminen ensimmäisestä perineaalityräleikkauksesta

Nopsa täytti lauantaina 21.1.2023 10 vuotta ja hyväkuntoisen päivänsankarin synttäreitä juhlittiin yhdessä kaikkien Viikissä asuvien sukulaishoitajien kanssa.

Nopsan haavat ovat parantuneet hyvin 11.1. tehdyn ensimmäisen perineaalityräleikkauksen ja kastraation jälkeen. Nopsalla oli ollut ulostamisvaikeuksia loppukesästä 2022 asti.  Tyrä ei ole onneksi hankaloittanut sen elämää muuten ja vauhti agilityssä on pysynyt ennallaan.  Elokuun lopun SM-kisoissa Rovaniemellä karsintaradalla Nopsa oli sijoittunut toiseksi 137 koiran kisassa. Valitettavasi finaalirata hylkääntyi, joten sijoitusta kokonaiskisasta ei tullut.

Nyt vajaan kahden viikon kuluttua leikkauksesta ovat remmilenkit pidentyneet normaaleihin mittoihin ellei jopa entistä pidemmiksi. Kaulurin käytöstä luovuttiin kahden ensimmäisen yön jälkeen.  Tein uuden haavapuvun jäljelle jääneestä vanhan yöpuvun housunlahkeesta, johon laitoin entiseen lahkeensuuhun kuminauhan pitämään kaula-aukkoa paremmin paikallaan eikä hännälle ollut tarpeen tehdä aukkoa.  Riitti, että ylimääräinen kankaan pituus nostettiin hännän molemmille puolille ja laitettiin kasaan kuminauhalla.  

Lauantaina 14.1. nappasin päivälenkillä kuvan Nopsan takapuolesta ja hännän oikealla puolella oleva haava näytti jo tosi hyvältä.  Hännän päällä näkyy vielä kipulaastari, joka poistettiin 15.1. Viimeisen kerran annoin Rimadyliä 16.1. eli viisi päivää leikkauksen jälkeen ja antibiootti TSO-tablettien antamisen lopetin ohjeen mukaisesti viikon kuluttua leikkauksesta eli keskiviikkona 18.1. 

 
Sunnuntaina 15.1.  mietiskelin FB-päivityksessäni: "Olisi kannattanut tarkistaa vakuutusehdoista paljonko vanhenevan koiran vakuutusmaksut nousevat ja korvaussummat laskevat vuosittain. Olen maksanut kahtena edellisenä vakuutuskautena vakuutusmaksuja 1001,49 eur  emmekä ole käyneet tänä aikana eläinlääkärissä emmekä sitä ennenkään moneen vuoteeen.  Nyt sain korvausta 696,- euroa. "

Toinen ihmettelyn aihe, miksi Rimadyl purkin avaaminen on tehty mahdottomaksi ilman apuvälineitä?  :) Ei auttanut korkin painaminen  alaspäin ja kiertäminen väärään suuntaan.


Nopsan toipuminen on sujunut erinomaisesti.  Ulostaminen sujui ensimmäisen leikkauksen jälkeisen viikon aikana hyvin.  Yksi kakkauskerta jokaisella lenkillä keskiviikkoon asti.

Torstaina 19.1. tehtiin koirakavereiden kanssa päivällä kahden tunnin remmilenkki Kivikossa ja silloin huomasin, että ensimmäisellä pyllistyksellä kakkaa ei tullut ja myöhemmin lenkin aikana Nopsa kakkasi viitisen kertaa.  Ajattelin, että ruoan sekaan oli lorahtanut turhan suuri annos Laktufarmia.


Valitettavasti tämän ensimmäisen viikon jälkeen jokaisella 20 - 30 minuutin aamu- ja iltalenkillä ensimmäisellä yrittämällä ei tullut kakkaa, mutta myöhemmin sitä tuli pariin kertaan. 

Perjantaina 20.1. teimme tunnin lenkin Hallainvuoren ympäri ja ulostamiskertoja oli jälleen useita.

Lauantaina 21.1. syntymäpäivänään Nopsa pääsi mukaan, kun kävimme ostamassa Ilpolle kengät Töölöstä.  Kävelimme Töölöntorilta kohti Mannerheimintietä ja löysähköjä kakkoja tuli niin usein, että mukaan ottamani neljä kakkapussia tulivat käytetyksi.  Onneksi matkan varrella oli Hesperiankadun Alepa, josta sain lisää pusseja ja saatoimme rauhallisin mielin jatkaa matkaa Töölönlahden rannasta Rautatieasemalle ja bussilla kotiin.  

Sunnuntain 22.1. hieman harmaassa, mutta muuten mukavassa ulkoilusäässä huolena oli se, ettei Nopsa meinannut saada ensin kakatuksi ja sitten kakkoja tuli taas useita kertoja.


Maanantaina 23.1. soitin heti aamulla Malmin Apex Evidensiaan ja sain ajan klo 16:50 Nopsan leikanneelle Piia Marttiselle. Päivänkin aikana ulostaminen  oli ensin vaikeaa, mutta kun ensimmäinen pieni kikkare tuli, niin sen jälkeen tuli useita ulosteita ja iltapäivällä ne olivat hyvin löysiä. 

Tutkimuksessa selvisi, että peräsuolen vasemmalla puolella alkava tyrämuutos mahdollistaa sinne ulostepaakun kerääntymisen. Ostin eläinlääkäriasemalta lääkärin suosituksen mukaisesti kuitupitoisempaa ruokaa.  Kotona vaihtelimme viestejä Helin ja Millan kanssa ja tilasin lopulta Nopsalle leikkausajan vasemmanpuoleisen tyrämuodostuman korjaamiseksi reilun kahden viikon päähän eli keskiviikoksi 8.2.2023 klo 8:00. 


Illalla Nopsa söi harvinaisen hyvällä ruokahalulla uutta ruokaansa, johon lisäsin vettä ja kaksi teelusikallista Laktufarmia.  Myöhäisillan pienellä iltalenkillä Nopsalla ei ollut enää ulostamistarvetta.

Tiistaina 24.1. aamulla tein reilun puolen tunnin ja noin kolmen kilometrin aamulenkin, jonka aikana tuli aluksi normaalirakenteinen isohko uloste ja lopuksi vielä pienempi uloste, mutta ilman mitään tikistelyä. Toivottavasti näin jatkuukin, mutta toiseen leikkaukseen Nopsa menee silti kahden viikon kuluttua.  

Ensimmäisen leikkauksen haavakin hännän oikealla puolella on parantunut niin hyvin, että sitä tuskin näkee jo kasvaneiden karvojen välissä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti